top of page

ТИХА ПОВІНЬ

документальний проєкт


Невеличке село, розташоване на берегах річки Дністер у Західній Україні, є поселенням української релігійної громади під назвою «Кашкетники» (дослівний переклад: носії головного убору). Тут чоловіки та хлопці зобов’язані носити головні убори, а жінки – хустки.

Ця закрита релігійна громада живе за власними, суворими правилами, дуже відірвана від зовнішнього світу. Наприклад, їм заборонено користуватися електрикою чи сучасною медициною, їм заборонено одружуватися за межами громади, а також вступати до звичайних шкіл чи вступати в армію. Часом дивний член спільноти виступає проти порядку такого життя, щоб піти у пошуках нових горизонтів.

Зусиллям громади дистанціюватися від зовнішнього світу часто заважають щорічні повені, які забирають усе на своєму шляху та змінюють ландшафт берегів села. Зараз повені є регулярним явищем через зміну клімату – інколи трапляються кілька разів на рік навесні та влітку. Вони завжди завдають великої шкоди селу, забираючи човни; знищення садів і будинків; руйнуючи паркани, а іноді навіть забираючи життя. Разом із повінню приходить усе сміття та пластик із сучасного світу – саме те, проти чого категорично виступає ця спільнота. У часи такої надзвичайної природної загрози селяни об’єднуються, щоб протистояти їй.

Коли під прапором російської армії на країну приходить ще більш руйнівна та всепотужніша повінь, громада не має іншого вибору, як об’єднатися поза межами свого комфорту. Незважаючи на брак інформації через відсутність електрики, селяни поступово починають йти проти власних правил, підключаючись до зовнішнього світу, щоб протистояти ворогові.


 

КОМАНДА ПРОЄКТУ

ДМИТРО СУХОЛИТКИЙ-СОБЧУК, автор сценарію

Український письменник і кінорежисер, закінчив Київський національний інститут імені І.К. Університет театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. Учасник Berlinale Talents, Locarno Film Academy, засновник сценарної платформи Terrarium. Вперше він був помічений своїм короткометражним фільмом «WEIGHLIFTER», претендентом на EFA, володарем нагороди за найкращий короткометражний фільм в Анже та Гран-прі Варшавського МКФ. Його перший повнометражний фільм «PAMFIR» був розроблений TorinoFilmLab, Midpoint і Cannes’s Cinefondation і отримав відбір на Двотижневому конкурсі директорів Каннського кінофестивалю у 2022 році.


Фільмографія:

2022 - ПАМФІР (художній фільм) Два тижні режисерів (Каннський кінофестиваль 2022)

2018 - ВАЖКОАТЛЕТ (короткометражний, спортивна драма, 30 хв.)

Копродукція Україна-Польща. Виробництво: Studio Munka, Studio Garmata Film, Polish Film Service.

НОМІНАЦІЯ на 32-й церемонії EUROPEAN FILM AWARDS. 2015 - ПЕРЕХРЕСТЯ, документальний фільм (20 хв.)

копродукція Україна-Румунія МАЙСТЕРНЯ АРІСТОТЕЛЯ. 3 нагороди серед 12 селекцій міжнародних кінофестивалів. 2013 - КРАСНА МАЛАНКА, документальний фільм (52 хв.) 1-ST PRIZE cadRO, Cronograf


КОСТИНА КАРІНА, продюсерка

Українська кінопродюсерка. Закінчила Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка. Магістр міжнародного бізнесу. Каріна – кінопродюсер і викладач. Після 10 років роботи в рекламі, де вона стала керуючим партнером в одній з найбільших відеопродакшен студій в Україні, Каріна пішла за своїм серцем і обрала кіно.

У 2020 році розпочала роботу як виконавча продюсерка дебютного повнометражного фільму Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір» в українській, польській, французькій та чилійській копродукції, світова прем’єра якого відбулася під час Каннського кінофестивалю 2022 у «Двотижневик режисерів». Карина є продюсером документальних проектів, а також кількох серіалів.

Виконавча продюсерка

ПАМФІР (художній фільм) Два тижні режисерів (Каннський кінофестиваль 2022)

Продюсерка

Документальний фільм «Тиха повінь», 52 хв. Дмитро Сухолиткий-Собчук. Виробництво Табор виробництво Україна.

Документальний фільм «Жовтень Києва», 52 хв. Надії Парфан копродукція з KOLAM productions France.



bottom of page