top of page

ПРАХ, ЩО ОСІДАЄ ШАРОМ НА ПОВЕРХНІ

документальний проєкт


Крихта за крихтою розбираючи зруйновані російською авіацією будинки в Маріуполі, на поверхню виходить історія побудови та зруйнування тоталітарної системи. Побудова системи відбувається водночас із відбудовою заводу Азовсталь, на який під загрозою розстрілу у 1944 році привезли працювати дідуся режисерки. Обидва процеси супроводжуються примусом, загрозами та пропагандою, що демонструє щасливих людей, які будують дві машин смерті - тоталітарну систему та завод-металургійний гігант. Ці машини працюють наче крематорії, використовуючи людей як паливо і виробляючи прах та кіпоть.


 

КОМАНДУ ПРОЄКТУ

ЗОЯ ЛАКТІОНОВА, авторка сценарію

Вперше вона потрапила у світ документального кіно у якості героїні фільму у 2017 році, а через рік – зняла свій перший документальний фільм «Діорама» (12') про заміноване море в Маріуполі. Фільм отримав нагороду в категорії MyStreetFilms на фестивалі «86» (Україна) у 2018 році, брав участь у численних європейських кінофестивалях (DOKLeipzig, Ji.Hlava, Cottbus, FIDMarselle тощо), а також вийшов в український кіно-театральний прокат у 2019 році. У 2021 відбулась прем’єра нового короткометражного фільму Зої «Територія пустих вікон» (10') на DocudaysUA, кіно-театральна прем’єра – на МКФ «Молодість» у Києві. Фільм отримав спеціальну нагороду фестивалю Ji.Hlava на фестивалі «Обирок 2021» та головну нагороду документального конкурсу франко-українського фестивалю MIST 2021. Його міжнародна прем’єра відбулася на MakeDoxIFF, Північна Македонія.


ВАЛЕРІЯ СОЧИВЕЦЬ, продюсерка

Валерія Сочивець – випускниця КНУТКіТ імені І. К. Карпенка-Карого, режисерський. З 2012 року куратор, у 2014-17 – програмний директор кінотеатру ГОГОЛЬFEST. У 2015 засновала громадську організацію «СУК» (Сучасне Українське Кіно), метою якої є популяризація українського кінематографа та виробництво фільмів. Валерія створює декілька незалежних від державного фінансування короткометражних фільмів, що беруть участь в багатьох престижних міжнародних кінофестивалях таких як Clermont-Ferrand, POFF Shorts в Таллінні. Учасниця міжнародних пітчингів та копродукційних маркетів, серед яких перемоги з проєктом “Із зав'язаними очима” на Connecting Cottbus та Boat Molodist Kyiv IFF 2015. У 2016 р. – кураторка кінопрограми фестивалів Intermezzo та МФСМ Porto Franko. З 2018 по 2022 роки членкиня Правління Української кіноакадемії. Членкиня Європейської Кіноакадемії. Членкиня Українського Оскарівського комітету.

2022 ПОКИ ТУТ ТИХО ігровий, 12’ реж. Олена Подолянко та Новруз Хікмет

2022 ЛЯ ПАЛІСІАДА ігровий, 100’ реж. Філіп Сотниченко

2022 ДІМ ЗА СКЛОМ ігровий, у виробництві, 105’, реж. Тарас Дронь

2020 ПАПЕРУШКА ігровий, 15’ реж. Лілія Остапович

2020 ІЗ ЗАВ’ЯЗАНИМИ ОЧИМА ігровий, 100’ реж. Тарас Дронь




bottom of page