top of page

ОМЕЛЬКОВА ХАТА АБО ГОСТІ З ХАРКОВА

документальний проєкт


Неля, 40- річна юристка, в селі Козубівка має музей народного побуту “Омелькова хата”, в якому живе і зберігає багато цінних експонатів: рушники, посуд та етнічний одяг. Нелю підтримує її 33-річний чоловік Сашко, в колишньому кухар та автогонщик. Разом вони їздять в експедиції на сміттєзвалища, покинуті хати, де знаходять експонати для музею. Неля працює юристом у місті, а Сашко займається господарством. З початком війни в Україні музей ніхто не відвідує. Неля допомагає переселенцям з міста Харків, що рятуються від бомбардувань. Вона звільняє будинок, де був склад експонатів, віддає його для життя переселенцям. Тим часом, експонати переносить на горище. Неля і Сашко хочуть бути корисними важкий для країни час. Вони вирішують взяти під опіку дитину та реєструються на курсах для патронатних батьків. Там знайомляться з сімейною парою, в якої є син-підліток, що теж займається колекціонуванням. Неля і Сашко їдуть до них в гості, знайомляться з хлопчиком Дімою. Він показує свою колекцію, говорить, що ніколи не був у музеї. Після чого всі разом прямують у експедицію, де Неля вчить, як шукати і визначати цінність експонатів. До Нелі приїздить комісія з усиновлення та визначає, що будинок не готовий для дитини. Потрібно звільнити кімнату від експонатів та зробити ремонт. Неля пакує старовинні речі в звичайні коробки та виносить в сарай, де вони можуть зіпсуватись. Подружжю дають дитину. Разом вони долають труднощі спільного батьківства. Неля знайомить дитину зі своїм захопленням, показує експонати в коробках та усвідомлює, що її музею вже майже не існує. Неля розривається між роботою, взятою під опіку дитиною, чоловіком та не може займатись улюбленою справою. Вона шукає можливість, щоб зберегти експонати.

 

КОМАНДА ПРОЄКТУ

ГАЛИНА ЛАВРІНЕЦЬ, авторка сценарію

Українська режисерка та культурна менеджерка. Народилася в 1991 році в Каневі Черкаської області. У 2014 закінчила Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого за спеціальністю «Режисура документального кіно». Навчалася у Школі Вайди, документальна програма DOC PRO, 2016-2017 роки, Польша. Член Гільдії режисерів України та Української кіноакадемії. З 2015 року активна учасниця кінооб'єднання #BABYLON'13.

КОРОТКА ФІЛЬМОГРАФІЯ

2022 – Ті, що бережуть культуру

2017 – Танго для невідомих

2015 – соціальні ролики «Переселені». Переосмислення" для BABYLON'13

2015 – Сповідь

Фестивалі: 44-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" (Київ, Україна)

2013 – Великдень

Фестивалі: ХІ Покровський кінофестиваль (Київ, Україна).


ОЛЕКСАНДРА БРАТИЩЕНКО, продюсерка

Український продюсер та фестивальний менеджер. Навчалася у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. З 2015 року співпрацює з творчим об’єднанням документалістів #BABYLON'13 в якості продюсера.

В 2019 році взяла участь EAVE on Demand.

В 2020 заснувала власну продакшен компанію ELERON PICTURES.

Олександра член Української кіноакадемії та Гільдії неігрового кіно


КОРОТКА ФІЛЬМОГРАФІЯ

Продюсер:

х/ф Грьобана Чутливість, режисерка Тетяна Симон, в розробці

д/ф Гості з Харькова, режисерка Галина Лавринець, в розробці

2023 – д/ф Company of steel, режисерка Юлія Гонтарук, на стадії постпродакшену

2022 – д/ф Крихка Пам’ять, режисер Ігор Іванько

2016 – д/ф Крим, як це було, режисер Костянтин Кляцкін


Виконавчий продюсер у співпраці з ForeFilms:

2023 – х/ф Ти - Космос, режисер Павло Остріков, у виробництві

2022 – х/ф Люксембург, Люксембург, режисер Антоніо Лукіч

2022 – х/ф Я і Фелікс, режисерка Ірина Цілик




bottom of page